sâmbătă, 29 decembrie 2012

Bomboane ingramadite si un fulg de nea

Astazi a fost sambata si cum sunt in vacanta, m-am gandit sa incerc o reteta de bombite care sta de ceva vreme in lista de asteptare. Am mai facut tot felul de bombite, dar de data aceasta, am ales o reteta in care bombitele sunt scufundate intr-o baie de glazura de ciocolata. Reteta initiala se afla aici, alaturi de multe alte bunatati.

Bomboane ingramadite

In continuare, va prezint reteta:

Aluat de bombite:
  • 1 cana de alune (inmuiate 8 ore)
  • 3 lingurite de pudra de roscove (sau cacao)
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 1 lingura de unt de cocos topit
  • putina sare
  • apa
Glazura de ciocolata:
  • 1/2 cana de unt de cocos topit
  • 3-4 linguri bune de cacao/pudra de roscove
  • 1 lingurita de sirop de artar
  • 1 lingurita de miere
  • cateva alune (optional)
Pentru aluatul de bombite, se proceseaza alunele in robotul de bucatarie pana se maruntesc bine, bine. Se adauga apoi restul ingredientelor si se mixeaza pana aluatul prinde o consistenta lipicioasa, numai bun de transformat in bombite. Daca e nevoie, se mai adauga putina apa pentru a lega. Se da la congelator pana cand pregatim glazura.

Glazura de ciocolata se pregateste in blender. Se adauga untul de cocos topit pe baie de aburi, si restul ingredientelor. Atat la glazura, cat si la aluat, se poate adauga mai multa sau mai putina miere, in functie de cat de dulce vrem sa fie bombitele. Optional, se adauga si cateva alune, date prin rasnita (sau maruntite). De asemenea, siropul de artar poate fi inlocuit cu miere.

La final, scoatem aluatul din congelator, si formam bombite. Eu am pus si cate o aluna, merisoare, sau stafide in interior, pentru a oferi o surpriza prietenilor degustatori :). Fiecare bombita astfel formata, se scalda intr-o baie de glazura, se scurge bine, si se pune pe o farfurie la uscat. In cateva minute, glazura se va intari (de la untul de cocos). Bombitele se pot da prin fulgi de cocos, sau prin orice altceva aveti la indemana.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu